Wat te doen als je een LEGO bouwbeschrijving mist

Gepubliceerd op 26 mei 2020 om 12:46

Het kan natuurlijk dat je heel veel blokjes hebt maar niet meer de bijbehorende bouwbeschrijving(en). Helemaal niet gek. Soms wil je toch een oud setje opnieuw bouwen. Hoe pak je dat dan aan?

Ik zelf heb, helaas, uit de eerste tijd van het opnieuw verzamelen ook niet alle beschrijvingen bewaard. Nog steeds jammer vind ik dat. Gelukkig kan ik altijd aan de bouwbeschrijving komen door deze stappen te volgen:

Stap 1: het Setnummer

Allereerst is het van belang dat je het setnummer achterhaald. Ieder LEGO setje heeft zijn eigen nummer en daarmee vind je de informatie makkelijk terug. Weet je het setnummer al dan is het makkelijk en kan je door naar stap 3.

Stap 2: Geen setnummer bekend?

Maar, hoor ik je denken, wat doe ik dan als ik het setnummer ook niet meer weet? Tsja, dan ga ik zoeken op internet. Gelukkig is er een heleboel te vinden. Stel ik zoek een politieauto van ongeveer 2005 dan ga ik daar een zoekopdracht op loslaten. Ik kijk dan vooral naar de afbeeldingen tot ik het juiste setje herken, en vaak is dan het setnummer zo ook weer terug te vinden.

Als dat niet lukt dan probeer ik het via Brickset of Bricklink. Brickset heeft, ondanks de irritante advertenties, een mooi overzicht op thema en jaar van uitgave. In Bricklink zoek ik vaker op onderdeel naar de sets die dat stukje bevatten. Neem wel een karakteriserend stukje want sommige onderdelen komen in heeeel veel sets voor. Op de meeste stukjes staat een nummer dat je kunt gebruiken om te zoeken.

Stap 3: nieuwe of oude set?

Als je het setnummer weet kan je via LEGO.com de bouwbeschrijving terugvinden. Niet alle sets zijn hier terug te vinden. Vooral de nieuwere sets, vanaf 2002, zijn zo op te vragen en als pdf via het scherm te gebruiken. Achterin het boekje staat ook vaak welke blokjes er precies in de set horen, dat maakt het zoeken en bouwen makkelijker.

Stap 4: een oude set!

Is je set al wat ouder dan zijn er meerdere sites die daar de bouwbeschrijving van hebben. Vaak in afbeeldingen of pdf vorm. Een zoekopdracht LEGO ABCDE instructions geeft heel veel keuzes, en soms is het even zoeken voordat je een goede site gevonden hebt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.