12 LEGO opberg en sorteer tips

Gepubliceerd op 17 september 2015 om 12:03

Met een grote verzameling LEGO is het opbergen en terugvinden van blokjes een vak apart.

Inmiddels wonen er meer dan 1 miljoen LEGO blokjes bij de Bonte Bouwplaats dus dan is vindbaar opbergen van groot belang. Ik krijg regelmatig vragen van ouders hoe ik mijn collectie bewaar en heb het maar eens in een blog gezet.

Met deze 12 tips hoop ik dat ook jij minder tijd besteed aan zoeken en opruimen. En er meer tijd overblijft voor bouwen en spelen. Ik hoor van enthousiaste ouders om me heen dat het echt werkt.

Tip 1: Bewaar nieuw gebouwde setjes in hun eigen doosje of dichtritszakje

Bouwt je kind vooral graag een setje uit een boekje? Dan is het slim om het bouwwerk, nadat het al weer even in de weg staat, af te breken en apart te bewaren. Als dit bijvoorbeeld een 3 in 1 Creator setje is kan je zo ook gemakkelijk de overgebleven blokjes bewaren zodat later de andere modellen ook nog gebouwd worden.

Goed afsluitbare diepvriesdozen, met het nummer van de LEGO set erop, bijvoorbeeld de Curver diepvries doosjes van 0,9 liter, zijn voor ons onmisbaar hierbij. Ik koop de dichtritszakjes in bulk bij Ikea. Daar hebben ze ook Pruta, een verzameling van 17 doosjes voor een klein prijsje.

Tip 2: Bewaar alle boekjes in een insteekmap

Daarmee kan je kind makkelijk kiezen wat te bouwen. Of terugvinden welke blokjes bij een setje horen. Is een boekje zoek? Geen nood, daarover komt binnenkort een blog.

 

Tip 3: Gebruik een opbergkleed

Bouwt je kind meestal eigen creaties en is de collectie nog niet zo groot dat je meerdere opbergdozen nodig hebt? Gebruik dan een rond speelkleed in een lichte kleur. Als alle blokjes op het speelkleed liggen kan je kind goed zoeken. Met een snoer rondom kan je het kleed dan ook als opbergplek gebruiken. Na afloop het snoer aantrekken en de verzameling is opgeborgen. Kies een redelijk gladde stof zodat de blokjes niet te veel blijven haken. Ook handig voor de Duplo blokken

Tip 4: Sorteer je LEGO blokjes niet op kleur!

Ik hoor nog vaak dat blokjes op kleur in dozen worden bewaard. Dat is natuurlijk heel handig voor het sorteren. Maar probeer maar eens dat ene rode dakje te vinden in een berg met rode blokjes. Dat is al gauw niet meer zo leuk. Maar een dakje zoeken in een doos met diverse kleuren dakjes is al veel eenvoudiger. En als een doos dan te vol wordt kan je deze onderverdelen. Zo zijn mijn dakjes al weer verdeeld in dakjes die ondersteboven zitten (dus met de noppen aan de onderkant) en dakjes die hoger zijn dan één normaal blokje.

 

Tip 5: Bewaar blokjes soort bij soort

Voor de grotere verzameling is het handig om een onderverdeling te maken in soorten blokjes. Dakjes bij elkaar, gewone smalle stenen, brede stenen, poppetjes etc. Ik gebruik voor onze gesorteerde LEGO onder andere het Trofast systeem van Ikea. Er zijn verschillende maten bakken. En het systeem is uitbreidbaar en betaalbaar. De minifiguurtjes voor dagelijks gebruik bewaar ik in een LEGO opberghoofd.

Tip 6: Gebruik sorteerdozen voor kleine onderdelen

Gebruik voor alle kleine onderdelen speciale sorteerdozen waar normaal schroeven en dergelijke in zitten. Ik heb het liefst sorteerdozen met vaste tussenwandjes omdat mijn ervaring is dat ze anders niet goed blijven zitten. Als de sorteerdoos te diep is dan is het wel weer lastig de kleine onderdeeltjes eruit te halen dus kijk even goed of dat soepel gaat met kinderhandjes. En met dozen waar je doorheen kunt kijken wordt het zoeken ook eenvoudiger.

Tip 7: Bewaar ook wat gebouwde modellen

Zorg dat je altijd wat gebouwde modellen klaar hebt staan. Sommige kinderen spelen nou eenmaal liever dan dat ze zelf bouwen, en soms is er geen tijd om te bouwen maar wel om nog even te spelen. Maak vooraf goeie foto's zodat je gemakkelijk kunt controleren of het model nog compleet is. Je kunt de modellen ook laten rouleren zodat er regelmatig weer wat nieuws is om mee te spelen. Is een model onherstelbaar verspeeld dan gaan de blokjes in de grote berg.

Tip 8: Lost-and-Found

Bewaar op de grond gevonden stukjes in een 'Lost-and-Found' bakje. Als er dan stukjes ontbreken bij een bouwwerkje kun je snel in dat bakje zoeken. Zo hou je de setjes makkelijker compleet.

Tip 9: Druk de gebouwde modellen regelmatig nog even goed aan

Daarmee voorkom je dat er vaak stukjes afvallen, en veel puzzelwerk wat waar vanaf kwam. Raadpleeg desnoods foto's van de complete modellen.

Tip 10: Zet je LEGO pronkstukken achter glas

Zo blijven ze heel en compleet, en ook niet geheel onbelangrijk blijven ze stofvrij! Je kúnt LEGO wassen op lage temperatuur, maar als het niet nodig is scheelt dat veel werk. Stof verwijderen gaat trouwens het beste met een normale schilderskwast. Er bestaat ook speciaal glas waardoor je LEGO modellen niet verkleuren.

Tip 11: Maak aparte collecties

Heb je veel riddersetjes, of Star Wars of ... Hou dit dan gescheiden van de overige collectie. Dan kan er ook gericht met die collectie gebouwd en gespeeld worden.

Tip 12: Kom gerust langs

Voor nog veel meer opberginspiratie kan je altijd een keer langs komen bij De Bonte Bouwplaats om onze verzamelingen te zien. Stuur een berichtje om een afspraak te maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Karin
2 jaar geleden

Hallo,
IK heb een vraagje over het bewaren van legoboekjes. Ik lees dat jullie deze in insteekhoezen in mappen bewaren. Ik vroeg me af in wat voor formaat insteekhoes je dat doet. Zijn dat de standaard A4 formaten, of heb je er ook die beter passen?
Alvast bedankt voor het meedenken,

Karin

Suzanne van Dijk
2 jaar geleden

Welke bakjes van curver gebruiken jullie precies?